stip  ACTIEGROEP ROTTERDAM ARMOEDEVRIJ stip

       Tjeerd     Therese     Jaap     Hans     Ed     Adriana    Aart

Maak uw keuze voor:

| home | | programma's | | manifest | | waardering | | uitnodiging | | vergunning | | RoSA! |

Informatie:

info@armoedevrij2020.nlMars tegen de armoede op 10 maart 2018 in Rotterdam

mars
Er valt weer iets te kiezen voor de arme Rotterdammers. Om dat duidelijk te maken gingen vele Rotterdammers, vele maatschappelijke organisaties en de progressieve politieke partijen zaterdag 10 maart van 14:00 to 17:00 uur de straat op voor de MARS TEGEN DE ARMOEDE.  

Om de mensen met de minste inkomens op te roepen op 21 maart naar de stembus te gaan voor de Gemeenteraadsverkiezingen.  
Na jaren tekort te zijn gedaan, het inkomen hebben zien achterblijven bij het modale inkomen, daardoor vaak schulden hebben opgebouwd, in sociaal isolement zijn geraakt, door de dienst werk en inkomen met de nek te zijn aangekeken is het nu tijd voor verzet. Om niet nog langer zonder respect behandeld te worden vanaf de Coolsingel.  

Alleen de mensen die het meest te lijden hebben gehad kunnen echt het politieke tij keren bij de verkiezingen.  

"Maar zal de politiek het dan ooit leren", zou je uit achterdocht en cynisme kunnen inbrengen. Tweehonderd bezoekers van vier bijeenkomsten van de Rotterdamse Sociale Alliantie (RoSA!) hebben in het voorjaar besloten:  

"WIJ ZULLEN HET DE POLITIEK LEREN".

Met 120 voorstellen over . van isolement tot ERBIJ HOREN . van eenzijdige bejegening naar wederzijds VERTROUWEN . van schulden naar VRIJHEID VAN SCHULDEN . VOLDOENDE INKOMEN VOOR IEDEREEN

Uit die voorstellen is een manifest gemaakt voor een nieuw, rechtvaardig armoedebeleid. De politieke partijen uit de raad zijn gevraagd dit te bespreken. Acht partijen zijn op de uitnodiging ingegaan: CDA, Christenunie-SGP, D66, GroenLInks, NIDA, Partij voor de Dieren, PvdA en SP.  

Leefbaar Rotterdam en de VVD hebben niets van zich laten horen.  

Alle acht partijen hebben halverwege september zich geschaard achter het manifest en beloofd mee te doen met acties en een mars tegen de armoede vlak voor de verkiezingen. Tijdens de werelddag tegen de armoede op 17 oktober jl. hebben ze dat voor een volle zaal in de Pauluskerk nog eens bevestigd.  

Daar kwamen na het indienen van de verkiezingslijsten ook nog eens 50-plus, DENK, Stadsinitiatief en BAR bij.  


fotoalbum Helmuth Tjebbes

Fotoalbum Helmuth Tjemmes © 2018 / click hierP E R S B E R I C H T

AKTIEGROEP ROTTERDAM ARMOEDEVRIJ, Rotterdam, 11 maart 2018

MARS TEGEN DE ARMOEDE SUCCESVOL DOOR CENTRUM VAN ROTTERDAM


Er waren veel Rotterdammers op af gekomen afgelopen zaterdag 10 maart. Op het plein 1940 bij het beeld van Ossip Zadkine de Verwoeste Stad . Daar zou de Mars tegen de Armoede starten, die uitgebreid in de afgelopen weken aangekondigd was. Om de mensen aan te moedigen waren twee sprekers uitgenodigd. Clara Sies, oprichtster van Voedselbanken Nederland in2002 en Kitty Jong, landelijk voorzitter van de Sociale Alliantie, tevens vicevoorzitter FNV.

De toespraken waren helder en gaven aan hoe de politiek in de afgelopen bestuursperiode geen aandacht heeft gegeven aan de armoede in Rotterdam. Dat heeft ervoor gezorgd dat de armoede alleen maar is toegenomen.

Bijzonder voor begin maart, werkte het weer heel erg mee. De energie onder de mensen was enorm positief. De twaalf partijen die het manifest voor een nieuw, menswaardig armoedebeleid hebben ondertekend waren er ook om de mars te ondersteunen. Alsmede de FNV en vertegenwoordigers van vele andere sociale organisaties.

Na een gezamenlijk opzwepend trommelconcert van Convoi Exceptional en de Caribische Brassband Dream Team kwam om drie uur onder luid gejoel de stoet in beweging. Via de Westblaak, het BInnenwegplein. De Karel Doormanstraat naar het Schouwburgplein. Met de trommelaars van het Dream Team voorop en daarachter het spandoek met Armoede #Kennie, dat na vier jaar (de eerste mars tegen de armoede in Rotterdam) weer was teruggevonden.

Heel veel bekijks was er op het Binnenwegplein. Er werd meegedanst op de muziek. Op het Schouwburgplein werd de stoet verwelkomt met Rotterdamse smartlappen gespeeld door het Trio The Old Spice Boys. Ook daar werd flink gedanst en meegezongen. Een geweldige sfeer op een fraai vernieuwd plein.

De Politieke Partijen werden geïnterviewd door Ron van de Rhee, tv en radiomaker en jarenlang politiek verslaggever. Scherpe vragen over de laatste 4 jaar bestuursjaren in Rotterdam en over de bezuinigingen op het armoedebeleid. Daarna kon er onder het genot van een kop koffie of thee die werd uitgedeeld door de Pauluskerk weer geluisterd, gedanst en meegezongen worden op de muziek van Trio The Old Spice Boys.

Een geweldige dag waar veel aandacht is gegeven aan de armoede die heerst in Rotterdam. En de oproep vooral aan de arme Rotterdammer om op een van de twaalf partijen te gaan stemmen, die het Manifest voor een nieuw armoedebeleid ondersteunen.


mars2   mars3   mars1PARTIJEN DIE HET MANIFEST VOOR EEN NIEUW, RECHTVAARDIG ARMOEDEBELEID ONDERSTEUNDEN

28 van de 45 raadszetelsPvdA lijst 2 D66 lijst 3 SP lijst 4 CDA lijst 6
NIDA lijst 7 GroenLinks lijst 8 Christenunie-SGP lijst 9 Partij voor de Dieren
lijst 10
50-plus lijst 12 DENK lijst 14 Stadsinitiatief lijst 16 BAR lijst 19


Kijk op programma's (click hier) voor een overzicht van wat deze twaalf partijen de kiezer te bieden hebben op het gebied van armoede en schulden.

Er is duidelijk geluisterd naar de stem van de 200 Rotterdammers die in het MANIFEST voor een nieuw, rechtvaardig armoedebeleid zijn verwoord. Naar het MANIFEST (click hier).Uitslag verkiezingen Gemeenteraad Rotterdam
(definitief 23-3-2018)

Partij zetels
Leefbaar Rotterdam 11
VVD 5
PvdA 5
D66 5
GroenLinks 5
DENK 4
NIDA 2
SP 2
CDA 2
PVV 1
Partij voor de Dieren 1
50-plus 1
Christenunie/SGP 1