3D rode stip logo2012
Netwerk tegen armoede,
sociale uitsluiting
en verrijking;
Nieuwsbrief 59
19 november 2013

Honderden gezinnen zonder eten na brand in voedselbank
(UIT DICHTBIJ ROTTERDAM-ZUID)

Honderden gezinnen zonder eten na brand in voedselbank
Door Tariq Sadal, dichtbijredacteur,
6 november 2013 

Honderden gezinnen in IJsselmonde zitten zonder vers eten na een uitslaande brand in de groentebank van stichting Met Zuid. Door de brand is de voedselbank in de as gelegd. De recherche heeft de zaak in onderzoek. De brandschade bedraagt ongeveer 30.000 euro, zo stelt initiatiefneemster Marij de Ronde.

 (Zie ook UIT DE PERS hieronder, het METRONIEUWS)draaiboek Voedselinzameling bij supermarkten voor PRODUCTEN DIE "OP DATUM" ZIJN

Door Setkin Sies

GEEF DE VOEDSELBANK TE ETEN

versproducten in schappenOp dit moment worden op diverse plaatsen in het land bij supermarkten dagelijks versproducten opgehaald die "op datum" zijn, oftewel waarvan de tht-datum die dag verloopt.Bij versproducten moet u denken aan zuivel, vlees, vleeswaren, kaas, verpakte maaltijden, verpakte groentes en gebak.

Deze vorm van inzameling is kleinschalig en arbeidsintensief. Als voorbeeld noem ik een inzameling in Rotterdam waar elke dag iemand om 0700 u bij de supermarkt is om dan per dag ca 2 a 3 bigshoppers aan producten uit de schappen te halen en deze producten dan gelijk te verdelen over een aantal gezinnen en organisaties.

De producten kunnen namelijk niet verzameld worden tot de uitdeeldag van de Voedselbank omdat de tht-datum die dag verloopt en de Voedselbank vanwege wetgeving geen producten kan uitdelen die over de tht-datum zijn. Uitgezonderd producten waarbij de leverancier schriftelijk een verklaring heeft afgegeven dat de producten langer houdbaar zijn dan de tht-datum. Dit laatste is nooit het geval bij deze vorm van inzameling bij supermarkten.

De supermarkten hebben grote voordelen bij deze vorm van inzameling:
De schappen met versproducten worden dagelijks nagekeken, dat scheelt  
arbeidsloon;
De producten hoeven niet te worden vernietigd, dat scheelt afvalkosten;
De producten kunnen worden afgetrokken als gift aan de Voedselbank, mits ze apart   worden geregistreerd, dit geeft belastingvoordeel;

Om deze vorm van inzameling te organiseren moet u de volgende stappen nemen:

Stap 1: Overleg met de lokale supermarkt of zij willen meewerken aan deze vorm van voedselinzameling.
Het kan zijn dat zij niet dagelijks maar incidenteel producten willen doneren aan de    Voedselbank, ga dan na of het om kleine of grote hoeveelheden gaat en neem bij
twijfel eventueel contact op met de Voedselbank Rotterdam. Incidentiele grotere
hoeveelheden die niet gelijk dezelfde dag kunnen worden uitgedeeld, bv via het    lokale uitdeelpunt, zijn lastiger te handelen, gezien de tht-datum;
Leg de supermarktmanager goed uit welke voordelen deze vorm van inzameling er    is voor de supermarkt;

Stap 2: Zoek medestanders die willen meewerken aan deze vorm van Voedselinzameling. Een belangrijk criterium hierbij is continuïteit en vervoer. Het kost iemand ongeveer 4 a 5 kwartier per keer.

Stap 3: Zoek een vorm van distributie.
Op welke dag kunt u het voedsel naar welke gezinnen of organisaties brengen? Op    vrijdag zou dat naar het lokale uitdeelpunt van de Voedselbank kunnen zijn.
Leg voor uzelf, eventueel in overleg met de supermarkt criteria aan aan wie u deze    producten gaat verstrekken.

Stap 4: Maak met de supermarkt afspraken over:
Het tijdstip van ophalen
De manier van registratie van de producten
Welke producten u mag meenemen

Stap 5: Start, haal op en deel uit!FNV vraagt werkgevers en kabinet om meer koopkracht en echte banen

07-11-2013  (foto Dirk Hol)

boodschappentasjes meer koopkrachtDe FNV heeft werkgevers en kabinet vandaag gevraagd om meer koopkracht en echte banen. Ook heeft ze haar krachtige afkeuring uitgesproken over de eenzijdige aanpassing van het sociaal akkoord. Dat zei FNV-voorzitter Ton Heerts na afloop van overleg met premier Rutte, minister Asscher en werkgeversvoorman Wientjes.

Voor het overleg in SER-gebouw begon deelde Ton Heerts knalrode FNV-boodschappentassen uit aan Rutte, Asscher en Wientjes.

Heerts: "Ik heb de bewindslieden uitgenodigd zaterdag 30 november naar de start te komen van onze campagne voor koopkracht en echte banen. Dan kunnen ze van onze leden zelf horen dat het tijd is om te stoppen met bezuinigen. Het is tijd om te investeren in mensen en economie. Miljardenbezuinigingen staan daar haaks op."

Onbehoorlijk
De voorzitters van werknemers – en werkgeversorganisaties en leden van het kabinet kwamen bijeen in Den Haag op verzoek van de Stichting van de Arbeid. Heerts: "Doel van dit gesprek was wat de FNV betreft helder. We hebben het kabinet duidelijk gemaakt dat de eenzijdige aanpassing van het sociaal akkoord onbehoorlijk is. Want wat is een afspraak op deze manier nog waard."

Werkgelegenheid
Heerts na afloop van het overleg: "Inhoudelijk is verder gesproken over terugdringen van nulurencontracten, verlies van werkgelegenheid in de zorg en de positie van werknemers bij overgang van onderneming. De FNV heeft het kabinet opgeroepen om de pensioenen op peil te houden en ervoor te zorgen dat het Witteveenkader (onbelast pensioensparen) op 2 procent blijft."

Investeren in mensen en economie
De FNV is het totaal oneens met de miljardenbezuinigingen die het kabinet over Nederland uitrolt. Het is tijd om weer te investeren in mensen en in de economie. Zo krijgen mensen meer koopkracht en durven ze weer geld uit te geven. Werknemers in zorg en onderwijs houden dan hun baan, en goede publieke voorzieningen blijven in stand.

Campagne
De FNV wil goede loonsverhogingen (looneis maximaal 3 procent) en echte banen met voldoende zekerheid, waardering en een stabiel inkomen voor iedereen. Daarom start de FNV zaterdag 30 november een campagne gericht op meer koopkracht en echte banen. Mensen kunnen zich aanmelden via de actiesite koopkrachtenechtebanen.nl .Tweede bizarre ervaring: bij de Kredietbank

Map introductieEen paar uurtjes Kredietbank Rotterdam dat gingen we tegemoet. We hadden eerst Mevrouw E opgehaald. Het zou wel eens heel lang kunnen duren, dat wisten we al. Om precies tien uur in de ochtend kwamen we aan. We ontdekten daar definitief dat de Kredietbank maar tot twaalf uur open zou zijn. Dat maakte het nog eens extra spannend. Er waren veertien klanten voor ons, van de twaalf bespreekplekken waren er maar vier door personeel bezet en we klokten 62 minuten bespreektijd voor een klant waarvan we de tijd in de gaten gingen houden.

De tijd brachten we door met om ons heen te kijken, de triestheid en de ouderwetse dokterskamersfeer was op alle gezichten af te lezen. Treffend was het dat er één aparte wc was voor de klanten en één voor het  personeel. Maar ja, de koffie was gratis.

Om de tijd door te brengen filosofeerden we er over dat de Gemeentelijke Kredietbank helemaal geen bank is. Je kan er niet sparen  en je kan er niet lenen. Het is gewoon een schuld bemiddelings organisatie, opgericht door de Gemeente Rotterdam. Een verkeerde benaming schept verkeerde verwachtingen.

Toch tussendoor maar even het dossier nakijken, drie centimeter dik en enkele weken werk om alle schulden, bankgegevens en persoonlijke gegevens op een rijtje te zetten. En ja, laat nu één formulier ontbreken. Het was vijf over elf en vijftig minuten later om tien voor twaalf was het opgehaald. In de auto met elf stoplichten heen en terug, twee maal twaalf kilometer, door het drukke verkeer van Rotterdam heen. Net op tijd met een gierende stress voor de chauffeur.

En ja, ook net voor twaalf was Mevrouw E aan de beurt. Zorgvuldig werden vanaf een checklist van twee bladzijden gevraagd of stuk voor stuk alle gegevens wel aanwezig waren. Daarna werd door de ambtenaar alle stukken met gebruik van dezelfde checklist bekeken op voldoende informatie. Er werden vele vragen over gesteld en per onderwerp werd alles voor de tweede maal afgecheckt. Dat ging overigens in alle vriendelijkheid. Ook werd alles nog eens alles ingevoerd in de computer.

Het laatste punt was het huidige inkomen. Dat was niet zo moeilijk, nog even heeft Mevrouw E een uitkering van het UWV. Maar toen bleek dat Mevrouw E binnenkort over gaat naar de bijstand omdat haar WW uitkering afloopt werd er wat moeilijk gekeken aan de andere kant van het bureau. Dat de bijstand te vroeg aangevraagd was en dus nog niet toegekend was bracht de ambtenaar volgens haar zeggen in een dilemma. Mevrouw E was medegedeeld dat ze pas vijf dagen voor het einde van de WW bij de bijstand mocht aankloppen en ook nog eens de eerste maand geen geld zou krijgen (zie de vorige nieuwsbrief over "Een bizarre ervaring met uitkeringsinstanties") . Geen pleziertje voor Mevrouw E en haar vier kinderen.

Het dilemma was voor de ambtenaar onoverkomenlijk. Mevrouw E werd niet ingeschreven. De stapel van drie centimeter papier moest weer meegenomen worden. De enige concessie was dat de gegevens in de computer mochten blijven staan. De ambtenaar vertelde dat het haar laatste werkdag was op deze afdeling, zodat wij volgende keer een ander zouden ontmoeten. Meestal moet dan alles weer opnieuw doorgenomen worden en op de computer ingevoerd. Vandaar dat zij een aantekening maakte op het aanvraagformulier, zodat daar mogelijk rekening mee gehouden zou kunnen gaan worden.

Drie uur Kredietbank met zijn drietjes, zonder resultaat, een ervaring rijker en een illusie armer.GEWELD TEGEN KINDEREN ONDERZOCHT

Marc DullaertNOS Nieuws, 14 november 2013

De Kinderombudsman wil weten wat er gedaan wordt om te voorkomen dat kinderen mishandeld worden en hoe mishandelde kinderen worden geholpen. Ombudsman Marc Dullaert start daarom een onderzoekonder alle gemeenten.

Vanaf 1 januari 2015 zijn gemeenten niet alleen verantwoordelijk voor de preventie van kindermishandeling, maar ook voor de hulp aan mishandelde kinderen. De Kinderombudsman wil weten hoe de gemeenten dat gaan aanpakken.

Uit onderzoek uit 2010 blijkt dat 118.000 kinderen per jaar worden mishandeld. De Kinderombudsman maakt zich er zorgen over dat dat aantal nog niet lijkt af te nemen, ondanks alle maatregelen die worden genomen.
Ingezonden mededeling

Boomers op DVD


Veelbekeken populaire TV-serie over de babyboom generatie. Zeer geschikt voor in het kerstpakket of als kerstcadeau.

Vier en een half uur kijkplezier.

De prijs is exclusief Euro 2,50 verzendkosten.

Plaats uw bestelling via carolinedijk@me.com.