triest Rotterdam
Nieuwsbrief 47
Rotterdamse Sociale Alliantie,
netwerk tegen armoede,
sociale uitsluiting en verrijking

24 juni 2012

mail@rosarotterdam.nl
www.rosarotterdam.nl

Breed overleg van woensdag 27 juni verschoven naar september

pamflet
Op 27 juni heeft de Gemeenteraad van Rotterdam vier belangrijke commissie vergaderingen. Mevrouw Lutz Jacobi moet die middag een bijeenkomst leiden in de Tweede Kamer. Vandaar dat de initiatiefgroep van de Rotterdamse Sociale Alliantie besloten heeft het Breed Overleg van woensdagmiddag 27 juni niet door te laten gaan.

Het onderwerp "Welke kansen houden mensen aan de onderkant nog over om een menswaardig bestaan te voeren ?" wordt verschoven naar eind september.

                                                       Waarvoor onze excuses.

MENSEN ZONDER PARTNER KOMEN MOEILIJK ROND

Lege portemonnee18 jun 2012 Binnenlands Bestuur

Vooral alleenstaanden hebben moeite om zelfstandig rond te komen. Vier op de tien huishoudens in de bijzondere bijstand zijn mensen zonder partner, blijkt maandag uit cijfers over 2011 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Woninginrichting
Bijzondere bijstand gaat naar mensen die naar het oordeel van de gemeente te weinig inkomen hebben om in noodzakelijke kosten te voorzien. Zij besteden dit bedrag meestal aan woninginrichting, rechtsbijstand of huishoudelijke hulp.

Meer vrouwen
Opmerkelijk is dat relatief meer vrouwen (60 procent) dan mannen (40 procent) gebruik maken van bijzondere bijstand. Dit komt waarschijnlijk doordat een groot deel van de alleenstaanden wordt gevormd door eenoudergezinnen die bestaan uit vrouwen met kinderen. Een andere groep die veel in aanmerking komt voor bijzondere bijstand zijn niet-westerse allochtonen.

400 miljoen euro
In totaal deden 250.000 personen een beroep op de bijzondere bijstand. Dit is ongeveer 2 procent van alle volwassenen in Nederland. Uitgaande van cijfers uit 2010 kost de overheid dit jaarlijks zo’n 400 miljoen euro.

Camera's tegen bijstandsfraude in Nijmegen

Camera toezicht13 juni 2012 | Sociaal Totaal

Nijmegen gaat auto's met camera's gebruiken bij de bestrijding van bijstandsfraude. Dat heeft de gemeente dinsdag bekendgemaakt.

Volgens een woordvoerster van de gemeente is het mogelijk dat een uitkeringsgerechtigde een observatiecamera op zijn of haar voordeur gericht krijgt. De beelden worden wel altijd in de openbare ruimte gemaakt. Dat gebeurt als de gemeente een signaal van fraude heeft binnengekregen. Als de beelden aanleiding geven voor nader onderzoek kan bijvoorbeeld een sociaal-rechercheur worden ingeschakeld.

Fraudetips
Nijmegen kan met de camera's onder meer controleren of iemand wel woont op het adres dat hij heeft opgegeven. De gemeente vindt de camera's een snelle en relatief goedkope manier om fraudetips na te gaan. Ook kan zo worden voorkomen dat onnodig huisbezoeken en buurtonderzoeken worden gedaan, als uit de beelden blijkt dat een fraudemelding onterecht is.

Positief
Volgens Nijmegen gebruiken veel andere grote steden al camera's tegen uitkeringsfraude en zijn de ervaringen positief. Onder meer Groningen controleert fraudeverdachten op die manier.

Besparen
De mobiele camera's kosten Nijmegen eenmalig 30.000 euro. De gemeente stelt dat de camera's niets veranderen aan het beleid tegen bijstandsfraude. Sociaal-rechercheurs houden ook nu al observaties. Nijmegen wil 4 miljoen euro besparen op onterechte uitkeringen, de camera's moeten daar aan bijdragen.

Weggeefwinkel de gehele week geopend

logo weggeefwinkelAssie van Ostaijen 18 juni 23:02

Goedenavond beste Weggevers, Platzakkers, en [N]Iets te Makkers!

Het wordt nu nòg 'gemakkelijkuker-der' om bij ons langs te komen. Wij zijn namelijk, dank zij onze nieuwe, heeééle IJverige en Enthousiaste Vrijwilligers, vanaf deze week de

GEHELE WEEK GEOPEND! KOMT DAT ZIEN, KOMT DAT ZIEN!!!

[Kortom: geen excuus meer om niet te komen]. Ennuh, je hóeft niets anders mee te nemen, behalve jezelf en een goed humeur. Tot ziens! ;-)
 
Het adres is: Paradijslaan 105 in Rotterdam-Crooswijck.

Als je de film van de opening nog niet gezien hebt click dan hier.

Unilever: 'Branche moet goedkoper produceren'

BoodschappentasOUT-OF-HOME | 18-06-2012 08:12 | Joost Agterhoek

ROTTERDAM - De consumentenindustrie moet zijn businessmodel opnieuw uitvinden en voor een lagere prijs gaan werken. Dat is de manier om de steeds armere consument te bedienen, vindt directeur Unilever Europa Jan Zijderveld. Merkkracht wordt volgens de directeur steeds belangrijker.

Consumenten hebben steeds minder te besteden, zowel binnen Europa als daarbuiten. Levensmiddelenfabrikanten moeten daarom ‘terug naar de basis’ en goed luisteren naar de consument, zegt Zijderveld in een interview met de Telegraaf. In Europa vinden volgens de directeur op dit moment ‘de Olympische Spelen van onze industrie plaats’. In opkomende markten als Azië kan een fabrikant nog groeien, in Europa is de consument veel kritischer en concurreren supermarkten met harde hand, zegt Zijderveld. Groei in Europa is voor Unilever mogelijk met de juiste marketing en technologische ontwikkelingen. De kracht van een sterk merk wordt volgens Zijderveld in tijde van armoede steeds belangrijker. Als voorbeeld noemt hij de verkoopplus van 15 procent met Ben & Jerry’s ijs.

Soep
In het buitenland is de fabrikant al langere tijd bezig met goedkoper produceren, onder andere door kleine verpakkingen. Die sachets worden in Europa niet gebruikt. Maar als het moet is Unilever daar zo op overgeschakeld, verzekert Zijderveld. In Azië biedt het concern producten aan voor mensen die 2 of 3 euro per dag verdienen. Dat moet in Europa ook kunnen vindt de directeur. Volgens Zijderveld wordt in Nederland soep als maaltijd een hit.

ROTTERDAM KRIJGT EUROPESE SUBSIDIE VOOR JONGEREN

Erasmusbrug11 jun 2012 Binnenlands Bestuur

Rotterdam krijgt een Europese subsidie om de kansen voor jongeren op de arbeidsmarkt te vergroten, maar ook om de innovatieve sector te versterken. Het gaat in eerste instantie om een subsidie van twee keer 100.000 euro, maar die kan uiteindelijk oplopen naar twee keer 700.000 euro voor twee jaar.

Kennisnetwerken
Dat heeft de gemeente maandag bekendgemaakt. Rotterdam wil twee nieuwe Europese kennisnetwerken opbouwen: My Generation at Work en Creative Spin. ,,Voor My Generation at Work zet Rotterdam samen met de steden Antwerpen, Gdansk, Glasgow en Riga een kennisnetwerk op over de aanpak van jeugdwerkloosheid. Doel is het inzetten op slimme oplossingen om de kansen van jongeren op de arbeidsmarkt te vergroten'', zei D66-wethouder Korrie Louwes van onder meer arbeidsmarkt en innovatie.

Verbinden
Met Creative Spin versterken de aangesloten steden de innovatieve, creatieve industrie als economische groeisector. Naast Rotterdam doen de steden Birmingham, Mons, Sevilla en Wroclaw mee in het netwerk.

Louwes: ,,In onze projecten leggen we de verbinding tussen jongeren en ondernemerschap, tussen creativiteit en innovatie. We verbinden partijen in de stad en brengen die samen met netwerken in andere steden om van elkaars ervaringen te leren.''

“Uitzonderlijk grote kloof tussen regeringen en burgers”, zegt IVV

IVVdinsdag 12 juni 2012 door Arthur Debruyne / de WereldMorgen.be

BRUSSEL – Uit een internationale enquête uitgevoerd in dertien landen blijkt een algemeen, groot ongenoegen te bestaan over de heersende politiek van bezuinigingsmaatregelen. Van de Belgische bevraagden vreest ook 87 procent voor de toekomst van volgende generaties. “Nooit zo'n cijfers gezien”, klinkt het bij het Internationaal Vakverbond, opdrachtgever van de enquête.

Sharan Burrow, algemeen secretaris van het IVV (2de v. links): "In tal van landen is het democratische contract met de kiezer verbroken" (foto: Arthur Debruyne). De opiniepeiling werd in opdracht van het Internationaal Vakverbond (IVV) uitgevoerd in België, Brazilië, Bulgarije, Canada, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Indonesië, Japan, Mexico, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika. Per land werd in mei een representatieve groep van ongeveer 1.000 personen bevraagd.

De uitvoerder van de enquête, Anker Solutions, maakt zich sterk dat de resultaten zo de mening weergeven van zo'n 1,4 miljard mensen, ofwel 20 procent van de wereldbevolking. Een belangrijke motivatie voor de enquête was dan ook de mening te weten te komen van doorsnee werknemers, en niet zozeer vakbondsleden of -militanten, die slechts 14 procent van de bevraagden uitmaken.

"Geen besparingen meer"
Op meer dan één vlak duiken uitgesproken verschillen op tussen het (economische) beleid van regeringen en waar het volgens de bevolking naartoe moet. Zo verkiest tweederde (66 procent) van de bevraagden eerst investeringen in jobs en groei boven het zo snel mogelijk afbetalen van de nationale schuld via besparingen in regeringsuitgaven en loonsverminderingen. Slechts tien procent wereldwijd verkiest de besparingsaanpak.

“Hier zie je dat de realiteit totaal indruist tegen wat mensen echt willen”, zegt Sharan Burrow, algemeen secretaris van vakbondskoepel IVV. “De wereldwijde economische orthodoxie wordt algemeen verworpen door de bevolking. De groeiende oppositie tegen de overheid en het algemene protest tegen de bezuinigingen in zoveel landen betekenen dat beleidsmakers wereldwijd dringend terug naar de tekentafel moeten.”

Voorkeur voor de jobs-en-groei-aanpak is nog meer uitgesproken (70 procent) in de EU-zone. Enkel in de Verenigde Staten is er ongeveer evenveel steun voor beide ideologieën. Daar is de publieke opinie immers sterk verdeeld tussen het Republikeinse en het Democratische kamp, zeker in de aanloop naar de presidentsverkiezingen.

"Banken hebben te veel invloed"
Wat de rekening van de economische en financiële crisis betreft, vindt meer dan drievierde van de respondenten (78 procent) dat banken daar meer moeten van betalen, terwijl er vandaag net geld naar hen toestroomt. “Die hele aanpak is duidelijk niet waardenvrij, maar wordt gedicteerd door een rechts-conservatieve ideologie. Dat moet dringend herdacht worden. Banken hebben te veel invloed”, zegt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw.

De sterke invloed van banken en grote bedrijven op de politieke besluitvorming is ook een bezorgheid onder veel bevraagden: 67 procent vindt dat banken en financiële instellingen te veel doorwegen op het beleid van regeringen. Kleine bedrijven (71 procent voorstanders), kiezers (67 procent) en werknemers en vakbonden (50 procent) zouden meer inspraak moeten krijgen.

Een meerderheid (58 procent) vindt dat hun land niet de goede richting uitgaat. In Griekenland loopt de ontevredenheid op dit vlak op tot wel 91 procent. “Dat doet me denken aan landen die net een oorlog achter de rug hebben”, zegt Hans Anker, die voor onderzoeksbureau Anker Solutions in het verleden enquêtes hield in onder meer ex-Joegoslavië.

Grote onzekerheid over toekomst
Voor België valt op dat er grote onzekerheid over de toekomst heerst: 87 procent van de bevraagden denkt dat de toekomstige generaties het slechter zullen hebben, terwijl 77 procent vindt dat de huidige economische situatie slecht tot zeer slecht is. Alarmerend, volgens het IVV: “Economieën en samenlevingen worden gebouwd op vertrouwen. Daar is vandaag een totaal gebrek aan. Mensen zijn zeer pessimistisch”, aldus Sharan Burrow.

Waar de bevraagden in plaats van besparingen wél nood aan hebben, zijn in dalende orde van belangrijkheid: betaalbare gezondsheidzorg, betaalbaar onderwijs, correcte pensioenen, betaalbare kinderzorg en, waar nodig, werkloosheidsuitkeringen.

De internationale vakbondsbeweging zal deze werknemersstandpunten voorleggen aan de wereldleiders die op 18 en 19 juni deelnemen aan de G20-top in het Mexicaanse Los Cabos.

Consumentenvertrouwen naar laagste niveau in negen jaar

achter veen boodschappenkar20 juni 2012, 09:59 NRC door Pim van den Dool

ECONOMIE De stemming onder Nederlandse consumenten is in juni verder gedaald. Sinds juli 2003 heeft de indicator voor het consumentenvertrouwen niet zo laag gestaan. Dat blijkt uit vanochtend gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De indicator voor het consumentenvertrouwen daalde met twee punten naar -40. Consumenten waren in juni in vergelijking met een maand eerder vooral somberder over het economische klimaat. Deze deelindicator daalde met vier punten tot -65, vooral doordat consumenten denken dat de situatie de komende twaalf maanden negatief blijft.

FORS MINDER BEDRIJFSINVESTERINGEN
Bedrijven investeerden in april zes procent minder ten opzichte van een jaar geleden, blijkt uit andere cijfers van het CBS. De krimp was iets groter dan in februari en maart. Toen werd respectievelijk vier en vijf procent minder geïnvesteerd. In maart en april werd één dag minder gewerkt. Dat kan de cijfers negatief beïnvloeden.

Prestatieladder socialer ondernemen van start

people, planet, profity, principles18 juni 2012 LCR

In welke mate dragen bedrijven bij aan de werkgelegenheid van mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie? Dat is sinds kort te meten. TNO heeft in nauwe samenwerking met bedrijfsleven en SIRN (Stichting in-Return Nederland) hiervoor een meetinstrument ontwikkeld. Deze Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is nu beschikbaar en wordt de komende tijd nog verder doorontwikkeld. De Landelijke Cliëntenraad is via deelname aan de klankbordgroep nauw betrokken bij de ontwikkeling van de PSO. Apeldoorn is de eerste gemeente die de PSO gaat inzetten in het kader van social return bij een meervoudige onderhandse aanbesteding.

MVO People
De PSO is het eerste objectieve meetinstrument dat de sociale bijdragen van bedrijven in kaart brengt. Aukje Smit, projectleider PSO bij TNO: ‘Met een PSO-erkenning kunnen de bedrijven die er echt werk van maken zich nu onderscheiden van de concurrent. Voor gemeenten en UWV is de PSO ook interessant in het kader van de werkgeversdienstverlening.’

Social return
De gemeente Apeldoorn is de eerste gemeente in Nederland die de Prestatieladder gaat gebruiken. Wethouder Johan Kruithof: ‘De gemeente Apeldoorn en maatschappelijk betrokken werkgevers maken zich sterk voor de participatie van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. De Prestatieladder Socialer Ondernemen is een prima instrument om het sociaal ondernemerschap structureel te stimuleren. Bovendien is de Prestatieladder voor gemeenten een onafhankelijk kwaliteitslabel bij het sociaal aanbesteden.’ Ook het bedrijfsleven start met de prestatieladder. Clement Dekker manager Kwaliteit van Trigion: ‘Het PSO-certificaat is belangrijk voor ons imago, maar het helpt ons ook richting te geven aan ons social return beleid en de uitvoering ervan’.

MKB
Start Foundation, co-financier van de PSO, komt met een stimuleringsmaatregel voor het MKB in die gemeenten die de PSO geadopteerd hebben. Daarmee hoopt Start Foundation dat ook het MKB kan profiteren van social return. De sociaal investeerder ziet daar nog volop groeikansen waardoor er meer arbeidsplaatsen komen voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Bedrijven kunnen zich via www.pso-nederland.nl inschrijven voor certificering. De eerste twintig bedrijven worden getoetst door TNO. Daarna nemen certificerende instellingen dit over. SIRN gaat de PSO beheren.

Initiatiefnemers en meewerkende bedrijven
De initiatiefnemers TNO en SIRN hebben PSO ontwikkeld in nauwe samenwerking met bedrijven uit verschillende sectoren: Heijmans, Trigion, Ecostyle, Van Gansewinkel, Deen Supermarkten, Gelre Ziekenhuizen en Asito, én met zeven SW-bedrijven: WNK bedrijven, Caparis, Delta, Soweco, Pantar, Lander en de Diamantgroep.

Klankbordgroep
In de klankbordgroep voor de ontwikkeling van de PSO zijn vertegenwoordigd de Vereniging Nederlandse Gemeenten, Werkgeversvereniging AWVN, UWV, SIRN, MVO-Nederland, Start Foundation, Landelijke Cliëntenraad, TNO en SW-bedrijf WNK.

De Pensioenhistorie (algemeen)

Pensioentrein14 juni 2012 / Uit de Nieuwsbrief AFMP / Secretaris MARVER

Grepen uit de kas

Inleiding
Nu er een voornemen ligt om de pensioenen van ABP met een half procent te korten per 1 april 2013, zwelt de kritiek weer aan op het “plunderen” van het fonds door de overheid. Toch is van feitelijk graaien uit de kas nooit sprake geweest. Wel is er vele jaren lang een lager dan kostendekkende premie aan het fonds afgedragen.

Het begon al in 1982 met de kabinetten Lubbers die bij wet de ABP-premie verlaagden (de uitnamewetten). Maar ook na de privatisering van ABP in 1996 is, onder de politieke dreiging met het wegbelasten van te hoge pensioenbuffers via de Wet Brede Herwaardering, de pensioenpremie nog tot in het begin van deze eeuw op een te laag niveau gehouden. Omdat de pensioenreserves vooral niet te hoog mochten worden, werden deze ook gebruikt voor financiering van de gunstige VUT-regeling. Was dit allemaal niet gebeurd dan hadden er nu, inclusief de dan behaalde forse extra rendementen, vele tientallen miljarden meer in de ABP-pot kunnen zitten. En zou de dekkingsgraad bijna hoog genoeg zijn geweest om volledig te kunnen indexeren.

Emotie
Natuurlijk is het begrijpelijk dat op basis van de verwachtingen een extreme ingreep zoals het korten van het pensioen bij veel (bijna) gepensioneerden tot heftige emoties. Men voelt zich letterlijk bestolen. Dit verwijt treft natuurlijk vooral de overheid. Met de normen van nu terugkijkend, staat vast dat de gang van zaken destijds faliekant verkeerd is geweest. Maar dat is natuurlijk wel wijsheid achteraf. Dit ligt anders als het bezien wordt in de context van die tijd. Een dekkingsgraad van net boven de 100% werd in die jaren zeer acceptabel gevonden.

Ook bij andere pensioenfondsen was langjarig sprake van minder dan kostendekkende premies, "premieholidays" of zelfs het regelrecht uitnemen van vermogen door bedrijven. ABP bevindt zich nu dan ook niet in een slechtere positie dan de andere grote pensioenfondsen. 

Beleggingen
Over de boosheid op het ABP valt heel veel af te dingen. De stelling dat de oorzaak van de problemen het gevolg is van onverantwoordelijk beleggen is niet alleen voor een belangrijk deel gebaseerd op wijsheid achteraf, maar ook voor een ander deel gewoon onjuist. Kijkend naar de ontwikkelingen in de financiële wereld kan gerust worden gesteld dat slecht weinigen, ook de zogenoemde deskundigen, de financiële en economische crisis hebben voorzien. Daarnaast moet worden opgemerkt dat het ABP voor de privatisering niet eens mocht beleggen en daardoor nu juist vanuit historisch perspectief meer schade heeft opgelopen dan door de beurscrisis. Toen het ABP na de privatisering wel is gaan beleggen is slechts 5 procent van het vermogen van het ABP besteed aan risicovolle beleggingen. Dat de beleggingen ook niet het echt probleem vormt blijkt ook wel uit het feit dat de beleggingsverliezen weer grotendeels zijn goedgemaakt en de dekkingsgraad nu vooral negatief wordt beïnvloed door de lage rente.

Bestolen?
Veel gepensioneerden stellen dat zij zijn bestolen. Dat is echter wel heel kort door de bocht. De gepensioneerden van nu hebben ook grote voordelen genoten van het gevoerde beleid. Heel direct door een lage pensioenpremie (werknemersdeel) en gunstige prepensioenvoorwaarden. Daarnaast heeft de lage werkgeverspremie een grotere stijging van de brutolonen mogelijk gemaakt. En via de eindloon- en indexatiesystematiek heeft dat weer geleid tot hogere pensioenaanspraken nu. Ten slotte hebben de lage pensioenpremies er aan bijgedragen dat Nederland zo goed kon herstellen van de stagflatie in de jaren tachtig en een periode van grote welvaartsgroei ging doormaken met sterke verbetering van de koopkracht. En voor militairen geldt daarnaast ook nog dat de verminderde afdracht dan wel de uitname uit het ABP-fonds plaatsvond op het moment dat zij nog geen deel uitmaakte van het fonds. Dus als er al sprake was van ‘diefstal’ dan was dat in ieder geval niet van de door de militairen betaalde pensioenpremie.

Geen overschotten
Door velen wordt nu gesteld dat de pensioenfondsen, dus ook het ABP meer vet op de botten had moeten kweken. Maar daar was in het verleden helemaal geen draagvlak voor. Het is nog maar enkele jaren geleden dat door velen inclusief de gepensioneerden werd geroepen dat pensioenfondsen te rijk waren. De overheid vond zelfs dat het afgelopen moest zijn, bij voorkeur door belasting te gaan betalen. Daar hoor je nu even niks meer over. En terecht, want het is gewoon onzin. De pensioenfondsen hebben er voortdurend op gehamerd dat er geen sprake was van overschotten. Maar de mensen in het land wilden ook profiteren. Pikant is dat in 1998 een rapport is verschenen van de Rekenkamer waarin staat dat het ABP eind jaren tachtig, begin negentig, voor ongeveer dertig miljard gulden heeft bijgedragen aan de rijksbegroting door uitnamewetten en dergelijke. Op dat moment lag er kennelijk niemand wakker van want daarover is totaal geen publiciteit geweest, laat staan enig protest.

'Veel vluchtelingen leven als onderduikers'

Dick Couvee18-06 2012 | 11:01 Zorg en welzijn Waardering

Sympathiserende Rotterdammers hebben de 50.000 euro die de Pauluskerk kreeg van het Oranje Fonds aangevuld tot een ton. Het Oranje Fonds doneerde het geld voor een campagne om de benarde positie van de circa 20.000 mensen zonder verblijfspapieren in Rotterdam aan de kaak te stellen.

Dominee Dick Couvée zegt dat het geld onder meer wordt gebruikt om vluchtelingen hun wereld te laten filmen. Op Rotterdamse scholen gaan zij hun verhaal doen. Ook wil de dominee van de Pauluskerk de publieke opinie beïnvloeden met een debat met Tweede Kamerleden op 30 augustus, aan de vooravond van de verkiezingen.

Crimineel
‘De politiek in Nederland bepaalt dat iedereen zonder papieren illegaal is en dus crimineel. Wie geen papieren heeft, kan zijn procedure afwachten, maar krijgt geen bijstand en mag niet werken. Er zijn uitgeprocedeerden die niet kunnen worden uitgezet omdat hun ambassade er een rommeltje van maakt. Als ik hier met mensen over praat, vragen zij zich af hoe dat kan in een fatsoenlijk land als Nederland. Het beleid is hier volslagen vastgelopen’, zegt Couvée.

Onderduikers
Steeds meer vluchtelingen melden zich in de Pauluskerk omdat zij het hoofd niet boven water kunnen houden. ‘In geen enkele andere Nederlandse stad wonen meer mensen zonder verblijfspapieren dan in Rotterdam. Zij leven veelal als ‘onderduikers’ om te voorkomen dat zij in een gevangenis belanden’, aldus de dominee. ‘De meerderheid woont bij familie of vrienden, maar ik schat dat 5 tot 10 procent nergens anders dan bij ons terecht kan. Dat zijn zo’n 1000 tot 2000 mensen.’

Kerk
De Rotterdamse Pauluskerk zet zich van oudsher in voor de zwakken in de samenleving. In december wordt de nieuwbouw opgeleverd op de plek waar Couvées voorganger Hans Visser jarenlang junks opving. De nieuwe kerk, die deel uitmaakt van het appartementencomplex de Calypso, heeft in Rotterdam door het eigenzinnige ontwerp van Aslop Architects al de bijnaam ‘de Diamant’ gekregen.

Nieuwe brochure over sociaal beleid en Europa

voorblad brochure22 juni 2012 07:52 / Piet van der Lende, Bijstandsbond  

Onlangs heb ik een brochure geschreven "Europa en sociaal beleid. Van verzorgingsstaat naar neoliberale strafstaat“. In deze brochure wordt uitgelegd hoe het “Europees sociaal model” onder druk van de Europese Unie werd uitgehold. Al moet daar onmiddellijk bij worden gezegd, dat de landen aangesloten bij die EU dit beleid gewild hebben. De EU coordineert wel het een en ander, maar het beleid komt uit de aangesloten landen zelf. De slogan 'het moet van Europa' is een afleidingsmanouvre, die de aandacht moet afleiden van het feit, dat de regeringen van de verschillende landen de afbraak van de sociale zekerheid zelf geinitieerd hebben. Pensioenen, werkloosheidsvergoedingen, gezondheidszorg, niets ontsnapt aan de gecoordineerde neoliberale hervormingen en de blinde soberheidspolitiek. Deze brochure is een samenwerking van Euromarsen en Ander Europa, en verscheen in juni 2012. Je kunt hem bestellen bij de Bijstandsbond of op de website van Ander Europa. Daar is de brochure ook te downloaden.

In de brochure behandel ik de geschiedenis van het sociale beleid op Europees niveau vanaf het ontstaan van de Raad van Europa en de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) Later werd dat de EEG. (De Europese Economische Gemeenschap). In de eerste fase was er de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog en het in de steigers zetten van een verzorgingsstaat met als kroon op het werk in Nederland de Algemene Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AAW) een volksverzekering tegen arbeidsongeschiktheid. In de tweede fase, vanaf de economische crisis in de zeventiger jaren van de vorige eeuw, zien we de eerste contouren van een neoliberaal beleid en het begin van de inperking van de verzorgingsstaat. Op Europees niveau besloot men, het sociale beleid te laten voor wat het was en alle aandacht te richten op het tot stand brengen van een economische eenheidsmarkt met vrije concurrentie. Een derde fase trad na 1997 in met de werkgelegenheidsstrategie en flexibilisering van de arbeidmarkt die op Europese toppen in Luxemburg werd vastgesteld en die strategie zou mede de basis vormen van de zogenaamde strategie van Lissabon die in 2000 werd vastgesteld. Flexibilisering en employability waren de toverwoorden van de nieuwe strategie. Maar de Lissabonstrategie mislukte volledig. Doelstellingen op het gebied van werkloosheidsbestrijding en toename van arbeidsparticipatie werden niet gehaald. Aan de vooravond van de economische crisis bedacht men dus de Europa 2020 strategie. Daarbij worden nieuwe stappen gezet richting harmonisatie van de verschillende sociale stelsels. Het opjagen van werklozen en van werkenden moet in alle landen het uitgangspunt worden voor de opvoering van de arbeidsproductiviteit. In de huidige fase is er een versnelling bij de invoering van dat beleid. Publieke diensten en sociale zekerheid worden verder afgebroken, armoedebestrijding is taboe op Europees niveau en de werkenden worden de zekerheden ontnomen door afschaffing van ontslagbescherming, inperking van pensioen en VUT regelingen, en andere maatregelen. De neoliberale strafstaat wordt in meerdere landen verder ontwikkeld, ondanks het failliet van de liberale politiek.  

Wat mij bij het schrijven van de brochure al opviel, was dat er wat betreft de invoering van het neoliberale beleid een soort stoomwals in de loop van de tijd beleidsmatig in dezelfde richting reed, ongeacht de politieke kleur van de regeringen in de verschillende landen en ongeacht de samenstellingen van de Europese Commissie en het Europese parlement. Zonder in samenzweringsteorien te vervallen, van lokaal tot internationaal zijn ondemocratische lobbynetwerken van technocraten uit uitvoeringsinstellingen en onderzoeksinstellingen actief, die allemaal werken in de richting van de neoliberale strafstaat. Daar zijn qua politieke kleur liberalen en christen-democraten bij, maar ook socialisten. Het democratisch tekort van Europa versterkt deze tendens. In de wandelgangen van Brussel speelt zich een schimmig spel af, waarbij de technocraten en de werkgevers belangrijke spelers zijn met beslissingen waar de volkeren van Europa niets over te zeggen hebben.  

Een recent voorbeeld van het alsmaar ondemocratisch doorstomende neoliberale strafstaat beleid is de gang van zaken rond de Wet Werken naar Vermogen. Deze wet was bijna door de Tweede Kamer aangenomen, met steun van de PVV, maar twee dagen voor de definitieve stemming trok Wilders de stekker uit het kabinet. Toen werd de wet controversieel verklaard, hij zal per 1 januari 2013 niet worden ingevoerd. Maar Kunduz coalitie of niet, minister Kamp gaat door met zijn opjaagbeleid. Deze week kondigde hij in een verzamelbrief aan de gemeenten aan, dat elementen uit de Wet Werken naar Vermogen toch worden ingevoerd. Er worden nog meer databanken gekoppeld, nog meer sociale rechercheurs en andere politieagenten ingezet, zogenaamd om de fraude te bestrijden maar in werkelijkheid om de allesomvattende controle op de mensen die zich op de onderste treden van de maatschappelijke statusladder bevinden verder op te voeren en de stigmatisering van deze mensen verder vorm te geven, zodat ze als bliksemafleider kunnen fungeren voor de frustraties van de middenklassen, die nu ook sterk door de bezuinigingen zullen worden getroffen. Een andere maatregel die in de verzamelbrief wordt aangekondigd is het nog maar weer eens verscherpen van het sanctiebeleid wanneer je naar het oordeel van de instanties onvoldoende meewerkte aan reintegratie. De uitkering kan in de toekomst zonder aanzien des persoons gemakkelijker worden opgeschort of stopgezet. Tot nu toe moest bij het opleggen van een sanctie rekening worden gehouden met de persoonlijke omstandigheden. In de toekomst niet verschijnen bij een oproep om over reintegratie te praten? Hup uitkering stopzetten, wie je ook bent en wat ook de reden is, en daarna kijken we wel weer verder.

interessante websites

Cliëntenraad SoZaWe Rotterdam

SPOC Zuid-Holland

Sociale Alliantie Nederand

Arme Kant van Nedrland / EVA

Stichting CLIP

Niet voor Jezelf

International Peace Commission

Roosje

zon


Waarom camera's gericht op de voordeur van arme mensen?

Waarom geen camera's  in de directiekamers van bedrijven, waar anderhalf miljard aan belastinggeld verduisterd wordt?


Redactioneel

hans goosenEven een weekje weg uit het hectische Rotterdam naar het mooie Twente en de Nieuwsbrief stroomt weer vol.

Opvallend blijft het dat het  demissionaire kabinet de arme mensen en de arme landen in Europa blijft bedreigen met stoere, negatieve en onproductieve taal. Slecht voor Nederland en slecht voor Europa. Is het nu niet genoeg geweest! Zijn de zetels in de Tweede Kamer belangrijker dan de toekomst van Nederland en Europa.

Er is en wordt nog zoveel angst gezaaid door dit kabinet dat het consumentenvertrouwen, de samenleving en de economie daar nadeel van blijven ondervinden. En daarme wordt er voor gezorgd dat de crisis in Nederland blijft aanhouden. Het moet anders: beter, menselijker en socialer.

Misschien kunnen de verkiezingen de bijzonder Nederlandse sfeer terug brengen, die mensen ruimte biedt om niet opgefokt met elkaar om te gaan. In een wederopbouw van solidariteit waar mensen met weinig geld toch een gelukkig leven kunnen opbouwen. Zonder voortdurend gewantrouwd en onterecht vervolgd te worden.AGENDA

woensdag 27 juni Breed Overleg
GAAT NIET DOOR !!!

woensdag 26 september Breed Overleg

woensdag 17 oktober
Werelddag tegen de armoede

woensdag 28 november
Evaluatie bezuinigingen in Rotterdam

nadere informatie volgt

Verdere info: mail@rosarotterdam.nl
ARCHIEF

Nieuwsbrief  1  /   7 augustus 2010
Nieuwsbrief  2  / 21 augustus 2010
Nieuwsbrief  3  /   6 september 2010
Nieuwsbrief  4  / 27 september 2010
Nieuwsbrief  5  /   5 oktober 2010
Nieuwsbrief  6  / 14 oktober 2010
Nieuwsbrief  7  /   1 november 2010
Nieuwsbrief  8  /   4 december 2010
Nieuwsbrief  9  / 22 december 2010
Nieuwsbrief 10 / 16 januari 2011

Nieuwsbrief 11 /   7 februari 2011
Nieuwsbrief 12 /   7 maart 2011
Nieuwsbrief 13 / 27 maart 2011
Nieuwsbrief 14 / 13 april 2011
Nieuwsbrief 15 /   9 mei 2011
Nieuwsbrief 16 / 24 mei 2011
Nieuwsbrief 17 / 15 juni 2011
Nieuwsbrief 18 / 20 juni 2011
Nieuwsbrief 19 /   8 juli 2011
Nieuwsbrief 20 / 14 augustus 2011

Nieuwsbrief 21 / 22 augustus 2011
Nieuwsbrief 22 / 31 augustus 2011
Nieuwsbrief 23 /   8 september 2011
Nieuwsbrief 24 / 13 september 2011
Nieuwsbrief 25 / 18 september 2011
Nieuwsbrief 26 / 26 september 2011
Nieuwsbrief 27 / 10 oktober 2011
Nieuwsbrief 28 / 27 oktober 2011
Nieuwsbrief 29 /   6 november 2011
Nieuwsbrief 30 / 27 november 2011

Nieuwsbrief 31 / 12 december 2011
Nieuwsbrief 32 / 26 december 2011
Nieuwsbrief 33 /   7 januari 2012
Nieuwsbrief 34 / 12 januari 2012
Nieuwsbrief 35 / 31 januari 2012
Nieuwsbrief 36 / 12 februari 2012
Nieuwsbrief 37 / 22 februari 2012
Nieuwsbrief 38 /   7 maart 2012
Nieuwsbrief 39 / 15 maart 2012
Nieuwsbrief 40 / 22 maart 2012

Nieuwsbrief 41 /   3 april 2012
Nieuwsbrief 42 / 10 april 2012
Nieuwsbrief 43 / 20 april 2012
Nieuwsbrief 44 /   4 mei 2012
Nieuwsbrief 45 / 18 mei 2012
Nieuwsbrief 46 /   1 juni 2012


DOEL EN MIDDELEN VAN de Rotterdamse Sociale Alliantie

Waar staat  ROSA! voor ?

Zij zet zich in voor de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting en is tegen verrijking in Rotterdam.

Zij behartigt de belangen van mensen die onder de armoedegrens leven en brengt het onder de aandacht van Rotterdammers en de politiek.

Zij onderhoudt  een brede samenwerking met ervaringsdeskundigen, vrijwilligers en beroepskrachten en breidt deze samenwerking uit.

RoSA ! is een vrijwilligersorganisatie zonder vaste bron van inkomsten. Vandaar dat elke bijdrage die binnen komt van harte welkom is.

U kunt uw donatie of schenking (fiscaal aftrekbaar) storten op onze bankrekening bij de Rabobank onder nummer 1559.97.181  ten name van Rotterdamse Sociale Alliantie.

Secretariaat RoSA!
Jufferkade 66
3011VW Rotterdam

mail@rosarotterdam.nl
www.rosarotterdam.nl
tel. 010 411 15 16 (Therese Steur)
tel. 06 1033 12 11 (Hans Goosen)

Kamer van Koophandel: 24473747

Rabobank: 1559.97.181ORGANISATIE Rotterdamse Sociale Alliantie

Primair is de  RoSA! een netwerk van ervaringsdskundigen, vrijwilligers en beroepskrachten die zich bezig houden met de armoedebestrijding in Rotterdam.

Zij doet dat door de Rotterdammers en de Rotterdamse politiek te informeren en te beïnvloeden. Met publicaties, bijeenkomsten, de jaarlijkse viering van de Internationale Dag tegen de Armoede, een Nieuwjaarsbijeenkomst en gesprekken met de politiek en de Wethouder met Armoede in de portefeuille.

Leden van RoSA! bezoeken plaatselijke, provinciale en landelijke bijeenkomsten van organisaties tegen de armoede (Actiegroep Kiezen voor Delen, SPOC, de Arme Kant van Nederland-EVA en de landelijk Sociale Alliantie)en maken zo veel mogelijk deel uit van die organisaties.

Breed overleg
Het breed overleg komt vier keer per jaar bij elkaar (of vaker indien nodig) om te evalueren en de plannen voor de toekomst van RoSA! te bespreken. Alle leden van het netwerk worden daartoe uitgenodigd.

Initiatiefgroep
De initiatiefgroep komt minimaal één keer per maand bij elkaar om de continuïteit van RoSA! te bewaken en de taken te verdelen tijdens bijeenkomsten van RoSA! In drukke tijden komt men elke twee weken bij elkaar. De initiatiefgroep bestaat uit vrijwilligers en heeft voortdurend behoefte aan nieuwe ideeën, vrijwilligers en andere deelnemers.

Kerngroep
De kerngroep is een soort van dagelijks bestuur en heeft een gezamenlijk email adres waarin men elkaar op de hoogte houdt en zorgt dat alle signalen naar buiten en alle binnenkomende signalen gedeeld en gecommuniceerd worden.

Actiegroep
Hoewel RoSA! noodgedwongen uit moet gaan van doelen op lange termijn is op haar oprichtingsvergadering op 16 oktober 2007 besloten ook acties niet uit de weg te gaan, als die echt noodzakelijk zijn. Een voorbeeld daarvan is de actiegroep Kiezen voor Delen, die zich bezig hield met de aangekondigde bezuinigingen vanuit de Gemeentebegroting 2011, voorafgaande aan de begrotingsbehandeling.

Het middel van actie mag niet tot institutionalisering leiden, om de strijd tegen de armoede niet te verzwakken. De spontaniteit via actualiteit zal voorop moeten staan. Dat zorgt voor nieuwe kracht en nieuwe inzichten. Actualiteit en spontaniteit van een relevante actiegroep tegen de armoede en sociale uitsluiting zal door RoSA! ondersteund worden. 

Ondersteunende stichting
Bij het aanvragen van subsidies voor haar activiteiten werd RoSA! geconfronteerd met het feit van dat subsidies alleen door een rechtspersoon aangevraagd konden worden. Daarbij blijft het van bijzonder belang dat RoSA! een netwerkorganisatie is en haar bestaansrecht ontleent uit de impulsen vanuit het netwerk.

Conclusie
In alle groepen of eenheden van RoSA! staat het belang van de arme Rotterdammer voorop.ABONNEMENT nieuwsbrief

Mocht u vrienden, kennissen of organisaties kennen voor wie onze nieuwsbrief van belang kan zijn, stuur dan deze mail door. Zij kunnen zich dan aanmelden door een mail te sturen naar mail@rosarotterdam.nl met als onderwerp “gratis abonnement nieuwsbrief”.

Mocht u geen prijs (meer) stellen op onze nieuwsbrief stuur dan een antwoordmail mail@rosarotterdam.nl met als onderwerp “opzeggen nieuwsbrief”.

Eerdere nieuwsbrieven van RoSA! op onze website: http://www.rosarotterdam.nlVERKLARING

Deze nieuwsbrief heeft als doel bekendheid te geven aan de armoedeproblematiek. Daarbij wordt allereerst gekeken naar Rotterdam (act local), maar ook vergelijkingen gemaakt met de rest van Nederland, Europa of andere landen (think global).

Er wordt daarbij zowel gebruik gemaakt van eigen materiaal alsmede materiaal dat vergaard wordt uit andere nieuwsbronnen, zoals kranten, radio, TV, internet en persoonlijke inzendingen. Extern materiaal wordt zoveel  mogelijk integraal weergegeven. Bij bezwaren tegen het overnemen van uw materiaal in onze nieuwsbrief, zullen we dit direct verwijderen na een e-mail naar mail@rosarotterdam.nl .© 2007 - 2012
Stichting Rotterdamse Sociale AlliantieTo make Poverty History