triest Rotterdam
Nieuwsbrief 6
Rotterdamse Sociale Alliantie, netwerk tegen armoede, sociale uitsluiting en verrijking

14 oktober 2010

mail@rosarotterdam.nl


zonnetje in huis
Roosje

De nieuwe rechtse hobby: de vingers aflikken.Redactioneel

AGENDA

zondag 17-10-2010 13:00 - 17:00 uur
Internationale Dag tegen de Armoede van RoSA!,
Zuidplein Theater, Zuidplein 60-64, 3083CW Rotterdam-Zuid

zaterdag 23-10-2010
vanaf 13:00 uur

Manifestatie "Wij gaan de crisis niet betalen op het Plein in Den Haag

 

maandag 25-10-2010
vanaf 15:30 uur

Fonds Bijzondere Noden Rotterdam
"Rotterdam als migrantenstad" door Prof.dr.G.B.M. Engbersen
Bugerzaal Stadhuis, Coolsingel 40. aanmelden:
www.fbnr.nl/netwerkbijeenkomst

donderdag 4-11-2010
12:30 - 16:30

Presentatie armoede in Nederland 2010, onderzoek naar hulpverlening door diaconieën, parochiële caritas instellingen en andere kerkelijke organisaties in Nederland, Joseph Haydnlaan 2 a te Utrecht. Inlichtingen via peterdebie@armekant-eva.nl .nadere informatie via:
mail@rosarotterdam.nl of 06 513 66 000 of 06-10 33 12 11.

 NOG STEEDS vrijwilligers gezocht


RoSA! zoekt vrijwilligers die willen meewerken aan het afnemen van interviews en het maken van foto's en filmopnamen.

Er is een nieuwe film in de maak met als werktitel "Alleen met weinig geld". Organisaties en ervaringsdeskundigen worden geïnterviewd voor "de stip op de horizon". Verder leggen we al onze activiteiten graag vast.

nadere informatie via:
mail@rosarotterdam.nl of 06 513 66 000 of 06-10 33 12 11.
nr. 6                                            v2.6

programma
Internationale dag tegen de armoede
zondag 17 oktober 2010
‘Alleen zonder geld’
in Theater Zuidplein


Theatercafé
13.00 uur Inloop met koffie, thee en lunch met muziek van de troubadoer Eduard Hagestein
13:30 uur introductie bijeenkomst door presentator Menno Smit
13:35 uur Opening voorzitter deelgemeente Charlois Ed Goverde
13:45 uur Eerste optreden rapper ShaQ (Ben Boterkooper)
13:50 uur Optreden schrijverscafé, dichters van de Pauluskerk
14:20 uur Optreden van de straatadvocaten: stip op de horizon
14:30 uur Pauze met muziek Troubadoer

Kleine Zaal
14:40 uur Optreden de Dunk groep van Formaat met Mysterie

Theatercafé
16:05 uur Terug naar het theatercafé samen met de troubadoer
16:15 uur Tweede optreden rapper ShaQ (Ben BoterKooper)
16:29 uur Presentator kondigt de netwerkborrel aan en sluit af (gedicht)
16:30 uur Afsluitende netwerkborrel met troubadoer
17:00 uur Einde


de eerste vijf stippen op de horizon

 

 

devijfOp woensdagmiddag 13 oktober zijn de eerste vijf stippen op de horizon overhandigd aan wethouder Dominic Schrijer in het buurthuis Tarwewijk (zie foto). Stippen op de horizon zijn voornemens van organisaties of personen om Rotterdam armoedevrij te maken in 2020.

De kartrekker van RoSA! Alexander Borst verwoordde het als volgt:
Het project Rotterdam Armoedevrij 2020, ofwel de stip op de horizon vind ik een prachtig project. Want je probeert verbindingen te leggen tussen betaalde organisaties, vrijwilligersorganisaties, tussen overheid. Want vaak gebeurt er zoveel in Rotterdam, als het gaat om armoedebestrijding, maar mensen weten elkaar niet te vinden, onbekend. En met dit project probeer je dat boven tafel te krijgen, verbindingen te leggen en ook door die voornemens, door die stippen te zetten door elke organisatie probeer je ook echt vooruit te komen, op een positieve manier. En die stip zorgt natuurlijk ook voor een sociale kaart, waar Rotterdammers die in armoede verkeren of die iets met armoede hebben, wat aan hebben.

Dit zijn de eerste vijf stippen:Sandra de Vries
Zij heeft een boemen– en kruidentuin in een tuinencomplex in de Alexanderpolder, hoek Hoofdweg tegen de A16 aan. Zij nodigt mensen uit de wijk met een smalle beurs uit, om bij haar bloemen te komen plukken. Voor thuis op tafel of voor als je op bezoek gaat bij een verjaardag en niet met lege handen aan wil komen. Het hek staat open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van acht tot vier uur. Vanaf mei / juni 2011. Schaartjes hangen klaar, alleen zelf even elastiekjes meenemen.

Alexander Borst, Stichting K.S.A.
Alexander Borst van de Stichting Kerkelijke Sociale Arbeid gaat in 2011 een budget-buddy project vorm geven. Een maatje, die goed opgeleid wordt en je gaat helpen bij schulden en bij het weer op orde brengen van je financiën. Hij of zij kan daarbij ook preventief bezig zijn. Een maatje werkt niet als hulpverlener, maar op basis van gelijkwaardigheid.

Jan Bijl, Milieubioloog en Stadsboer
Jan Bijl ontwikkelt tuinen in Rotterdam met groenten en planten. Hij doet dat onder andere voor de Nico Adriaansstichting aan de Couwenburg en Pameijer in Delfshaven. Hij geeft in de tuin leiding aan hun cliënten. Een deel van de groenten wordt verkocht op de biologische markt. Jan is betrokken bij Transition Town Rotterdam. Hij voorziet dat in deze crisis mensen hun eigen groenten gaan verbouwen, juist in de stad. Niet alleen voor het geld, ook omdat het gezonder en lekkerder is.

Hanneke Oberman, Straatadvocaten
Hanneke Oberman werkt bij het Basisberaad als straatadvocaat, om de belangen te behartigen van mensen die dakloos zijn, zijn geweest of zijn geworden. Steeds meer klanten hebben rechttoe, rechtaan armoedeproblematiek, zonder verslaving, zonder psychiatrie. Zij wil hier in 2011 de aandacht voor vragen bij de politiek. Voor mensen in de armoede, die schulden hebben en dreigen uitgezet te worden. Armoedebeleid is cruciaal, anders is het dweilen met de kraan open.

Coert Beerman, Directievoorzitter Rabobank Rotterdam
Coert Beerman wil ook welzijn en welvaart bevorderen vanuit de Rabobank Rotterdam: . Naast een aantal fondsen vanuit de winst die daartoe ingezet worden, zorgt hij ook dat zijn medewerkers zich inzetten binnen in vele maatschappelijke projecten. Deels in eigen tijd, aangevuld met evenveel uren van de bank. Dit jaar deden 300 van de 600 medewerkers daaraan mee, in 2011 moeten er dat 500 worden. Hij doet een oproep de wethouder in zijn voorbeeldfunctie, en aan het bedrijfsleven om dit voorbeeld te volgen.Over presteerders en verongelijkten


janssen, raf

‘Een regeerakkoord waarbij rechts Nederland zijn vingers zou aflikken.'
Aldus de reactie van een teleurgestelde VVD-voorman Marc Rutte bij het aanvankelijke mislukken van de inmiddels opnieuw hervatte coalitieonderhandelingen met CDA en PVV. Een uitglijder van een politicus die al te gretig de nieuwe premier wil worden van alle Nederlanders? Was het maar waar. De uitspraak getuigt van een op handen zijnde opstand van presteerders. Deze worden hierin gesteund door een massa van verongelijkten, die mogelijk al snel van een koude kermis thuiskomen. Hoe om te gaan met een maatschappij vol presteerders en verongelijkten?

 

lees verder ...

 PERSOONLIJK VERHAAL: De finale klap


  

fiets"Waar ben jij mee bezig?" Vroeg een vriend mij, terwijl ik stevig aan het typen was. "Is het een scenario?" Ja, min of meer. "Wordt het zoals Kill Bill?" Nee, het is geen wraakverhaal. Ken jij die braziliaanse keuken met dat lekkere vegetarische eten? Ik trakteer en jij geeft jouw mening. Hier begint mijn verhaal, wijs ik met mijn vinger. 
Daar lag ik midden op de straat. Die stomme tramrails. Uitgegleden met fiets over natte roest. Ik lag onder mijn transportfiets met daarop de videocamera en het statief. Deze had ik nodig voor de tv-opnames van die avond. Auto’s zoefden langs mij heen. Een enorme pijn in mijn rechterarm. Ik voelde mij duizelig. Een engel kwam mij naar mij toe. Ik zag sterretjes. “Alles goed met jou? ”, vroeg de vrouw. Hoe kwam ik hier terecht?

Het begon vorige eeuw. Radio 1 stond zoals gewoonlijk aan. De enthousiaste man vertelde zijn verhaal aan de verslaggever. De man was met zijn auto de bocht uitgevlogen. Ernstig gewond geraakt. Nu lag hij op zijn eigen ziekenafdeling van het bejaardenhuis waar hij onlangs algemeen directeur was geworden. Alles moest veranderen. Alles moest kunnen. Mensen moesten ja zeggen. Interessant, dacht ik.
 
lees verder ...DOEL EN MIDDELEN VAN ROSA!:Waar staat de Rotterdamse Sociale Alliantie voor ?
zet zich in voor de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting en is egen verrijking in Rotterdam;
behartigt de belangen van mensen die onder de armoedegrens leven en brengt het onder de aandacht van Rotterdammers en de politiek;
onderhoudt  een brede samenwerking met ervaringsdeskundigen, vrijwilligers en beroepskrachten en breidt deze samenwerking uit.

RoSA ! is een vrijwilligersorganisatie zonder vaste bron van inkomsten. Vandaar dat elke bijdrage die binnen komt van harte welkom is.

U kunt uw donatie of schenking (fiscaal aftrekbaar) storten op onze bankrekening bij de Rabobank onder nummer 1559.97.181  ten name van Rotterdamse Sociale Alliantie.

Secretariaat RoSA!
p/a KSA
Hang 7
3011GG Rotterdam
mail@rosarotterdam.nl

© 2007 - 2010 Stichting Rotterdamse Sociale Alliantie